Václavské náměstí čeká zásadní proměna. Tento prostor, známý pro svou historii i symboliku, se stal ve čtvrtek 10. října centrem živé debaty o jeho budoucnosti. Během akce byl představen vítězný návrh revitalizace, který připravilo studio Jakub Cigler Architekti. Návrh slibuje přetvořit Václavák v moderní a funkční prostor, který se bude přizpůsobovat potřebám současných Pražanů i návštěvníků města.

Autoři vítězného návrhu, studio Jakub Cigler Architekti, nabídli detailní pohled na novou podobu Václavského náměstí, která zahrnuje nejen funkční, ale i estetická vylepšení. Na velké LED obrazovce na pódiu byly promítány vizualizace, jež veřejnosti ukázali, jak by náměstí mohlo vypadat v budoucnosti. Modernizace je přitom koncipována s důrazem na respektování historického dědictví, což bude zásadní i v otázce případného návratu tramvají na toto významné místo.

Jedním z hlavních témat, které v rámci programu rezonovalo, byla otázka návratu tramvají na Václavské náměstí. Tramvaje zde jezdily až do roku 1980, kdy byly z této části města odstraněny. V panelu „Patří tramvaje na Václavák?“ se sešli dopravní odborníci, např. Martin Šubrt z ROPID a Jan Šurovský z DPP, kteří debatovali o tom, jaký vliv bude mít návrat tramvají na cestující i samotné náměstí. Pozorovatelé se dozvěděli, jaké výhody by přinesly obyvatelům Prahy a jakým způsobem by byly integrovány do nového prostoru.

O tom, proč je nutná proměna Václavského náměstí, hovořili představitelé hlavního města Prahy, včetně primátora Bohuslava Svobody, jeho náměstků a starostky MČ Praha 1 Terezie Radoměřské. „Nový Václavák není jen o modernizaci. Je to o návratu důstojnosti, kterou si toto náměstí zaslouží. Chceme z Václavského náměstí vytvořit místo, kde se lidé budou znovu cítit dobře a bezpečně,“ uvedla starostka Radoměřská.

Náměstí má podle ní potenciál stát se příjemnějším prostorem, a to nejen pro turisty, ale zejména pro místní obyvatele. Výsledkem by měl být prostor, který nabídne moderní městské vybavení a zároveň zachová historickou atmosféru a charakteristiku náměstí, která ho činí jedinečným.

Vedle architektonických a dopravních diskuzí nabídla akce bohatý doprovodný program, zahrnující hudební vystoupení, koncerty kapel jako Circus Brothers, Like-It a O5 a Radeček. Vernisáž výstavy „Václavák, tramvaje?!“ pod vedením architekta Ondřeje Šefců nabídla nejen historický kontext, ale i podněty k zamyšlení nad budoucí podobou náměstí.

Celý program byl zajímavou kombinaci nostalgie, moderní architektury a diskuzí o městské dopravě. Nový Václavák se tak stane nejen místem k odpočinku, ale i středobodem důležitých změn v srdci hlavního města.