Další tři Stolpersteiny – kameny zmizelých byly položeny ve čtvrtek 10. října 2024 v Praze 1. Dva kameny byly umístěny v ulici Klimentská a jeden kámen v Dlouhé ulici. Za městkou část Praha 1 se slavnostní akce zúčastnila starostka Terezie Radoměřská.

Stolpersteine, doslova „kameny, o které je třeba klopýtnout“ (pohledem), jsou dlažební kostky s mosazným povrchem vsazené do chodníku před domy obětí nacistického režimu a uchovávají paměť na osoby, které zde kdysi žily.

V ulici Klimentská č. 1652/36 kameny nově připomínají osudy Edith Fischmannové a Dr. Arthura Fischmanna. Na památku Gustava Schwarzwalda byl usazen kámen v Dlouhé ulici č. 729/37.

Projekt připomíná všechny oběti, které byly v letech 1933-1945 nacisty pronásledovány nebo zavražděny. Připomíná i osoby, které pod tíhou okolností spáchaly sebevraždu. Pokud Vás zajímá, kde se nejen v Praze 1 nacházejí kameny zmizelých, navštivte stránku www.stolpersteinecz.cz, kde je k dispozici mapa kamenů, ale také další informace o celém projektu.