Městská část Praha 1 aktivně působí i v oblasti boje proti závislosti na návykových látkách, včetně tvrdých drog, a to jak v prevenci a ochraně společnosti před negativními dopady drog, tak i ve snaze o léčbu a návrat do společnosti drogově závislých. Jednou z cest ochrany společnosti, zejména pak dětí, jsou kontejnery pro bezpečnou likvidaci injekčních stříkaček.

„Už téměř dva roky se obecně prospěšná společnost Progressive stará za naší podpory a spolupráce o tři kontejnery – dva ve Vrchlického sadech a jeden v Čelakovského sadech – a jen za rok 2017 bylo pomocí kontejnerů zlikvidováno 1 531 injekčních stříkaček, takže tato cesta je rozhodně efektivní,“ popsala Šárka Táborská, předsedkyně Výboru pro sociální a bytovou politiku, bezdomovectví a protidrogovou problematiku Zastupitelstva MČ Praha 1.

Kontejnery obsluhují terénní pracovníci projektu Fixpoint. „Jedná se o pracovně resocializační program společnosti Progressive, určený drogově závislým jedincům se zájmem o změnu životního stylu, kterým takto zprostředkováváme tréninkové pracovní místo,“ vysvětlila vedoucí programu Simona Poláková s tím, že pracovníci rovněž aktivně sbírají stříkačky a přispívají ke zmírnění dopadů působení drogové scény na veřejný prostor.

Resocializovaní jedinci pak později mohou pracovat i v charitativním obchodě „Comeback“.

„Pracovníci rovněž monitorují nové potenciálně zasažené lokality. Proto dnes kromě přemístění jednoho z kontejnerů ve Vrchlického sadech na vhodnější místo ve větší vzdálenosti od frekventované cesty umístíme nový kontejner u ulice Lodní mlýny. Intenzivněji se také zaměříme na monitoring Malé Strany,“ uvedla Šárka Táborská.

Jak doplnil protidrogový koordinátor Úřadu MČ Praha 1 Ladislav Varga, kromě společnosti Progressive radnice na realizaci terénních programů a při práci s drogově závislými spolupracuje také s organizacemi Sananim a Drop In.

Další informace: www.progressive-os.cz.