Že se dají zelenina a bylinky pěstovat v centru hlavního města, dokazují už tři komunitní zahrady, umístěné po jedné na Malé Straně a na Starém i Novém Městě. Provozuje je Městská část Praha 1, která je na sezonu předává do užívání místním občanům. Ta nyní začala i v zahradě v ulici Za Haštalem.

 „Tady jsme si projekt komunitních zahrad vyzkoušeli už loni a zájem byl velký a srdečný, což nás potěšilo i motivovalo zároveň. Výsledkem jsou letos už tři zahrady a druhá sezona zde,“ uvedl při slavnostním zahájení sezony v ulici Za Haštalem iniciátor projektu, 1. zástupce starosty Prahy 1 a pražský radní Daniel Hodek a zároveň se pochlubil nově opravenou zdí a kvůli případným nenechavcům i dvěma kamerami.

Komunitní zahradu navíc doplňuje hravé vybavení pro děti, včetně například tabulí pro malé malíře a spisovatele, kteří sice s chutí pomáhají, ale jejich trpělivost a výdrž mají svoje hranice. Pro tentokrát si však s nadšením s rodiči vybrali vlastní záhony a zasadili do nich možná svá první semínka v životě.

„Najít místo pro komunitní zahradu v centru Prahy není úplně jednoduché. To místo musí být uzavíratelné na noc, protože jsme v centru a pohybuje se zde hodně podnapilých osob, zároveň tam musí být tekoucí voda a přístupné musí být nikoliv jako dvorek, ale všem,“ vysvětlil Jakub Vaculín, koordinátor komunitních zahrad.

Kromě „Haštalu“ jsou od letoška komunitní zahrady u Komunitního centra Kampa a V Jirchářích. Zahrady jsou vždy pouze sezonní a po sklizni na podzim budou kompletně demontovány. Dočasné záhony vznikají v truhlících nebo pytlích na paletách, z nichž každý pytel nebo truhlík má plochu cca 1 m2. Obsahují povrchovou vrstvu hliněné směsi, zeminy, kompostu a písku a jsou plně přenosné. O zahradu se od dubna do října starají přihlášení občané Prahy 1, kteří si také zasadí svá semínka či rostlinky. Městská část zajistila prostor, truhlíky či pytle, zeminu a palety, na kterých se jednotlivé záhony vybudují, a základní vybavení na zahradničení, tedy především hadice a konve.