Taky vás vždycky mrzelo, že se nemůžete podívat do Bradavic? Projít zdí na nádraží, dostat se na kouzelné nástupiště a spolu s Harrym, Ronem a Hermionou vyrazit do kouzelnické školy, řízené dobráckým Albusem Brumbálem? Tak to všechno (nebo alespoň téměř všechno) se vám mohlo splnit, pokud jste dorazili na Čarodějáles, jedinečné setkání a slet malých i velkých čarodějů, kouzelníků zkušených i snaživých učedníků.

„Kdo by nechtěl umět kouzlit jako Harry Potter a prožívat jeho dobrodružství, i když jsou pěkně napínavá a často v nich jde doslova o kouzelnický život? Myslím, že drtivá většina z nás, ať už jsme děti nebo o trochu dříve narození,“ uvedla svolavatelka a hostitelka čarodějnického sletu na Žofíně Eva Špačková, jinak radní Prahy 1, která má na starost to, aby se děti ve školách učily hezky bez pomoci kouzel.

A byly to právě děti, které ji prý inspirovaly. „Školáci i předškoláci si mně stěžovali, že pálení čarodějnic je spíše zábava pro dospělé a že pro ně nic není. Takže jsem dumala, až jsem přišla na nápad udělat ´Čarodějáles´, samozřejmě v duchu toho, co je dětem blízké, a to je Harry Potter,“ vysvětlila Eva Špačková.

Na děti proto čekala opravdická překvapení, se kterými snad pomáhal samotný slavný čarodějnický učeň: famfrpálový zápas, bungee running pro zlatonku, čarodějnický discgolf, nebezpečná pavoučí síť, čarodějnická stezka s úkoly jak pro Harryho Pottera, čarodějnický fotokoutek, výtvarná dílna s opravdickými výtvarníky z Karlova mostu a dokonce i expres do Bradavic. A protože děti ve velkém množství přišly v kouzelnickém, dostaly pěkný dárek, ale hlavně se hravě vmísily mezi čaroděje, kteří pro ně měli připravené úkoly a překvapení.

Na pódiu, ale i na všech možných stanovištích se potkávaly s pohádkovými postavami z muzikálu Královna Kapeska. Zakouzlit si mohly i s dětským kouzelníkem Matyášem Kožíškem, který jako by Harrymu Potterovi z oka vypadl.

Čarodějáles zkrátka splnil řadu snů a přání, které mají nejen malí „mudlové“, ale které měl i Harry se svými kamarády. Jedno z přání, stát se opravdickým čarodějem a prožít aspoň kousek z Harryho dobrodružství, se vyplnilo snad každému, včetně doprovázejících rodičů a paní učitelek a vychovatelek.