Jak pestrá má být strava těch nejmenších, jak je vést k tomu, aby rádi jedli zeleninu a zdravou stravu, ale třeba také jak často krmit svá miminka, abychom si doma nevypěstovali cvaldu – to byla témata květnového Mama klubu, který se vždy koná v Galerii 1 ve Štěpánské 47.

„Děti jsou po druhém roce svého života obezřetnější a často se odmítají vrhat po hlavě do něčeho neznámého, a to platí i pro jídlo. Nejlepší metodou je tak trpělivé zkoušení,“ upozornila maminky psycholožka a maminka předškoláka Danica Dobisová, která přijala pozvání do květnového Mama klubu.

Období od zhruba jednoho roku, kdy se děti začínají seznamovat se stravou dospělých, až do školkové docházky je podle ní čas na to, aby si dítě zvyklo na většinu potravin. Se všemi by se pak mělo seznámit do začátku školní docházky. „Výrazné potraviny je dobré spojovat s těmi oblíbenými. Zpočátku dávat méně toho nového a postupně to navyšovat,“ vysvětlila Danica Dobisová.

Důležité je také dbát na to, abychom si doma nevypěstovali cvaldu. „Čím je dítě větší, je třeba více vnášet pravidelnost, aby vědělo, že je snídaně, poté svačina, oběd, svačina a večeře. Navíc se takto zapojuje do rodinného života,“ poradila Danica Dobisová a upozornila, že dítě se nemá do jídla nutit, a pokud si u jídla trochu hraje, ale přitom jí, tak není třeba jídlo hned ukončovat. Pokud už si spíše hraje, je dobré dát najevo, že je čas na poslední sousta.

Mama klub je vstřícným místem, kde si maminky mohou popovídat s ostatními, zacvičit si, zatancovat, zahrát zajímavé hry, diskutovat s inspirativními osobnostmi a odpočinout si. Je určen nejen maminkám z Prahy 1, ale i jejich dětem, o které se v něm postarají hezké „tety“.

Mama klub se jednou měsíčně koná v Galerii 1 ve Štěpánské 47. Každý čtvrtek od 10 do 11 hodin je pak možné využít (opět s hlídáním) cvičení v tělocvičně v Žitné 13. Vše je samozřejmě bezplatné.

Přihlásit se na další setkání Mama klubu a získat více informací je možné na e-mailu: marie.hrabovska@praha1.cz.