Elegantní Saskia Burešová a nezastavitelný vypravěč a svérázná kladenská postava Lubomír Rys byli hosty květnového Setkání s osobností v Redutě – kulturního cyklu bezplatně pořádaného Prahou 1 pro seniory z první městské části.

 „Když se Jarda Jágr směje, je nejlepším hokejistou na světě,“ prozradil na svého přítele jeho mnohaletý parťák a pomocník Lubomír Rys, který za svůj hlavní úkol po boku hokejové hvězdy vždy považoval hlavně udržování dobré nálady a vyprávění veselých příhod, které během svého života zažil. O přátelství napsal i knihu s hrabalovským názvem Obsluhoval jsem hokejového krále.

„Přiznávám, že nejsem sportovní typ,“ vyložila hned na začátku karty Saskia Burešová, jež se nevyhnula pochopitelné otázce, jak to dělá, že pořád vypadá tak dobře. „Nedělám pro to nic,“ odpověděla s ostychem a dodala, že podle ní je to hlavně o duši.

Důležitá je podle jejích slov i činorodost. „Nemám čas odpočívat, protože v Praze i na chalupě musím sekat zahradu a stále něco dělám, jelikož chci mít všechno v pořádku a pěkné,“ přiblížila Saskia Burešová, kterou v tomto ovlivňuje její znamení, neboť je lev v ascendentu panny. „To je strašná kombinace,“ konstatovala upřímně.

Došlo samozřejmě i na jedinečné příhody z natáčení, které teď vyvolávají salvy smíchu, ale v okamžiku, kdy se udály, jejich aktérům do smíchu často rozhodně nebylo.

Setkání si nenechal ujít ani starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který přispěchal ze Staroměstské radnice, kde slavnostně přivítal malé občánky. „Setkání s kulturou je naší dlouholetou a populární kulturní akcí a já jsem moc rád, že si ji oblíbily i zajímavé osobnosti, které do Reduty přicházejí, aby se s našimi seniory podělily o své příběhy,“ vyzdvihl Oldřich Lomecký.