Čtrnáct krásných a jedinečných míst na Malé Straně, Pohořelci, Hradčanech a Novém Světě zpřístupnil další ročník Malostranských dvorků. Zájemci tak mohli navštívit objekty, dvorky a zahrady například U Lužického semináře, ve Sněmovní, Nerudově, Vlašské a Loretánské ulici či na Loretánském náměstí.

 „Celý víkend byla zpřístupněna místa, z nichž mnohá jsou jinak veřejnosti uzavřena. Jsou ale krásná a je velmi dobře, že alespoň takto si je mohou lidé prohlédnout a potěšit se jimi,“ ocenil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který se do „bojovky“ organizované Ondřejem Kobzou také zapojil.

Kromě prohlídek za pomoci velmi dobré brožurky s výkladem a programem na návštěvníky na mnoha místech čekaly krásná hudba, čtení poezie či historický výklad. „Věřím, že hudba umocňuje prožitek z architektury i krásy místa,“ vysvětlil Ondřej Kobza v zahradě Černínského paláce, kde kromě krásy návštěvníky potěšila právě i hudba.

Osud této zahrady, spolu s palácem důmyslně situované na severojižní ose směřující k hoře Říp, byl bouřlivý a dlouho a opakovaně jí hrozil zánik. Roku 1742 zahradou vedly válečné zákopy, při dalším obléhání Prusy byla opět značně poničena a v 19. století objekt i zahradu získali ženisté, kteří nastartovali definitivní devastaci. Zahrada se nakonec dočkala záchrany ve dvacátých letech minulého století, kdy byla kompletně zrekonstruována. Tato rekonstrukce a další citlivé zásahy v devadesátých letech změnily zahradu v jedno z nejkrásnějších míst v Praze 1. Zahrada je přístupná veřejnosti od jara do podzimu.

Další informace: www.facebook.com/malostranskedvorky.