V pátek a sobotu se postupně v Městské knihovně, ve Werichově vile a v obchůdku Spolek na Malostranském náměstí konal literárně-dramatický festival „Děti, čtete?“, během kterého spisovatelé, ilustrátoři i grafici dětem názorně předváděli, že knížky jsou opravdu zábavné a že nám všem umožňují prožívat skvělá dobrodružství i napínavé chvilky.

 „Snažíme se dětem ukázat, že knížky nejsou žádná nuda a že mohou být zábavnější než třeba tablet,“ vysvětlila produkční festivalu „Děti, čtete?“ Eliška Prokopová. Festival byl plný skvělého programu, do kterého se zapojila i významná česká nakladatelství a jejich tvůrci.

 „V rámci festivalu byl také slavnostně vyhlášen výsledek soutěže o nejlepší rukopis, kdy děti hlasují, který z nabídnutých rukopisů by chtěly vidět v knižní podobě. Letos vyhrála Markéta Pilátová s rukopisem knihy Velký úklid,“ popsala ředitelka festivalu Ivana Pecháčková.

Ta je zároveň zakladatelkou nakladatelství Meander, které v nové ediční řadě Manamana připravuje pro děti citlivě upravená vydání Starého a Nového zákona. „Letos vydáváme v jedenadvaceti knihách kompletní Starý zákon v téměř přesném biblickém znění a za účasti velmi mladých výtvarníků,“ uvedla Ivana Pecháčková. O edici pojednává i aktuální výstava v Portheimce.

Součástí sobotního programu v obchůdku Spolek byl i křest nové knížky populární řady knih Petra Stančíka o jezevci Chrujdovi, která vychází pod názvem Jezevec Chrujda prochází divočinou. Děti se ale také mohly těšit na opičí výtvarnou dílnu s Petrem Niklem, autorem populárních knížek plných opic.

„Mám velkou radost, že je stále hodně lidí, kteří v dětech a mladých lidech podněcují a podporují lásku k literatuře, bez které bychom byli moc ochuzení. Děkuji pořadatelům festivalu i umělcům, kteří se do něj zapojili,“ ocenil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který konání festivalu „Děti, čtete?“ osobně podpořil.

Další informace: www.detictete.cz a www.facebook.com/detictete.