Mánesův most hostil oslavu dvacátých narozenin Česko-německého fondu budoucnosti. Ten pomáhá stavět mosty mezi Čechy a Němci, cíleně podporuje projekty, které svádějí dohromady lidi obou zemí, umožňují a prohlubují pohledy do jejich světů a do společné kultury a dějin. Od roku 1998 poskytl Fond budoucnosti dohromady přibližně 57 milionů eur na více než 10 300 projektů.

„Evropa prošla za posledních sto let řadou neblahých událostí, včetně dvou světových válek, během kterých byly vykopávány příkopy mezi jednotlivými zeměmi a národy. Vysoce proto oceňuji snahy lidí, organizací a států stavět mosty a zasypávat příkopy se starými křivdami,“ vyzdvihl Oldřich Lomecký, starosta Městské části Praha 1.

Bohatý program nabízel po celý den na koncerty, divadlo a další zábavu pro děti i dospělé, a to vše v podání českých i německých umělců. „Hlavní myšlenkou Česko-německého fondu budoucnosti je dát dohromady lidi z Česka a Německa, aby se mohli poznat, aby mohli něco společně vytvořit, aby mohli třeba opravit kostel nebo se jen seznámit, navázat přátelství nebo spolu vytvořit umělecké dílo,“ vysvětlil ředitel Česko-německého fondu budoucnosti Tomáš Jelínek s tím, že původně vznikl fond také kvůli tomu, aby odškodnil české oběti nacismu, což se naplnilo.

Oslavy si samozřejmě nenechal ujít ani německý velvyslanec. „Jsem tady velmi rád a velmi rád jsem součástí toho, když společně vytváříme přítomnost i budoucnost,“ prohlásil Christoph Israng.

Více informací: www.fondbudoucnosti.cz.