Do 29. srpna můžete v Latin Art Gallery v Jungmannově 3 zhlédnout výstavu honduraské malířky Leticie Banegas s názvem Sny a kořeny.

 „Touto výstavou se snažím proniknout do vzpomínek svých předků, přičemž hlavní postavou mých výtvarných prací je žena. Skrze ´sny a kořeny´ propojuji a znovu objevuji hlavní postavy z linie mých dávných předků. Stejně tak zkoumám mateřství jako hlavní osu naší existence. Pokouším se vrátit ženám ze své minulosti, přítomnosti i budoucnosti místo, které nám přísluší jako královnám stvoření, bojovnicím a hrdinkám naší vlastní historie,“ popsala Leticia Banegas, jejíž první kontakt s Latin Art Gallery byl poměrně nečekaný.

„Leticia se při své první návštěvě Prahy procházela a zabloudila. Náhodou si přitom všimla naší Latina Art Gallery, vešla dovnitř, prozradila nám, že je také malířkou, a tak jsme se domluvili na výstavě,“ vysvětlila Kateřina Bohač Linares, česko-venezuelská umělkyně a zakladatelka Latina Art Gallery.

Netradiční a velmi nápadité koláže, jejichž hlavními postavami jsou ženy, si se zájmem prohlédl i starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který výstavu slavnostně zahájil. „Latina Art Gallery výborně využívá tento poněkud atypický nebytový prostor Prahy 1, ve kterém představuje atypické umění, jež nejen u nás, ale i v Evropě není běžně k vidění,“ ocenil Oldřich Lomecký.

Latin Art Gallery propaguje to nejlepší zejména ze současného latinskoamerického umění – obrazy, fotografie, grafiky, sochy, instalace i videoart. Za více než pět let na trhu v České republice představila přes čtyřicítku individuálních i skupinových výstav a zorganizovala více než osmdesát kulturních akcí, včetně křtů knih, čtení poezie, ochutnávek vín a gastronomie, koncertů a divadelních představení pro děti i dospělé. Pořádá rovněž výtvarné workshopy a tvůrčí dílny.

 Více informací: www.latin-art.com.