Do 31. srpna můžete na Jungmannově náměstí zhlédnout venkovní výstavu působivých fotografií Paula Goldsmithe. Ten v srpnu roku 1968 cestoval jako student po Evropě a v noci z 20. na 21. srpna přespával na strahovských kolejích, kde ho probudily tanky. Expozici připravil Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s Velvyslanectvím USA v Praze a Městskou částí Praha 1.

 V srpnu roku 1968, v době invaze vojsk Varšavského paktu, se v Československu nacházelo mnoho občanů západních států. Jedním z nich byl i devatenáctiletý Američan Paul Goldsmith. Ráno 21. srpna ho probudil hluk motorů. Místo očekávaných nákladních automobilů uviděl sovětské tanky.

Popadl tedy batoh a fotoaparát a vyrazil do ulic. Viděl zničené autobusy, převrácené automobily i spálené domy v okolí rozhlasu, rozstřílenou fasádu Národního muzea, tanky blokující budovu parlamentu, protiokupační letáky a nápisy, krev na chodnících, nenásilné protesty občanů i sovětské vojáky a bojovou techniku. A vše fotil.

Výběr z jeho fotografií je nyní pod názvem „Srpen 1968 objektivem Paula Goldsmithe“ vystaven na Jungmannově náměstí.

 „Celkem jsem nafotil pět filmů – 180 fotografií, které jsem na motorce převezl do Německa, kde je koupila agentura AP. Je pro mě ctí, že tu teď mohu znovu být, a děkuji Ústavu pro studium totalitních režimů a americké ambasádě za organizaci výstavy a děkuji Praze 1 a panu starostovi Lomeckému za poskytnutí prostoru pro tuto výstavu,“ prohlásil sympatický Paul Goldsmith, jenž zároveň vyjádřil obdiv ke všem lidem, kteří bojovali za občanskou společnost.

 Na jedinečných fotografiích jsou zobrazeny jak zmatené a rozhořčené výrazy obyčejných Čechů a Slováků rozhodnutých bojovat za svobodu proti sovětským tankům, tak obličeje dezorientovaných okupantů i místa největších střetů.

„Velmi rád jsem této výstavě udělil svoji záštitu. Fotografie Paula Goldsmithe jsou velmi působivé a profesionální zároveň a i díky nim se celý svět dozvěděl o bezpráví, které v Československu nastalo,“ uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký, který ve svém proslovu zavzpomínal, jak se jako chlapec zapojil do distribuce letáků a plakátů, a připomněl i český humor, jenž se přes závažnost situace v ulicích objevil. Vzpomněl si také na jeden z tehdejších sloganů, který se objevil u nám. Republiky: „Na ochranu naší banky nepotřebujeme žádné tanky. Vždyť to hovno, co tam máme, sami sobě ohlídáme.“

Fotografie tehdejšího studenta Paula Goldsmithe o okupaci Československa zveřejnila většina velkých deníků po celém světě. Osm z jeho fotografií bylo přijato do sbírky Institutu pro umění v Chicagu a pět z nich bylo zakoupeno Muzeem umění v Houstonu. Paulovy fotografie byly rovněž vystaveny v kavárně Krásný ztráty v Praze, v Commonwealth Clubu v San Franciscu a také na Kalifornské univerzitě v Berkeley.