„Léto Kamila Lhotáka“, tak se jmenuje výstava v Galerii 1, kterou mohou milovníci originálního díla tohoto jedinečného malíře a kreslíře zhlédnout do 25. srpna. Součástí výstavy je i výtvarná soutěž s názvem „Pocta Kamilu Lhotákovi“, do které se mohli přihlásit malíři zkušení i začínající, profesionálové i amatéři. Vítězi se stali Emma Srncová a Pavel Němec.

 „Mám velkou radost jednak z právě končící výstavy a jednak ze zájmu amatérských i profesionálních malířů o soutěž, kterou jsme zorganizovali v rámci výstavy. Je vidět, že tvorba Kamila Lhotáka má stále hodně příznivců,“ ocenil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Spolu s ním vyhlásil vítěze soutěže, které vybrala odborná porota, tajemník Spolku přátel Kamila Lhotáka Evžen Škňouřil. „První dvě místa obsadili dva umělci – profesionální malířka Emma Srncová, jež dnes navíc slaví narozeniny, a amatérský malíř, povoláním hasič, Pavel Němec,“ popsal Evžen Škňouřil.

Emma Srncová přihlásila do soutěže olej na plátně s názvem „Vzpomínka na Kamila Lhotáka“, Pavel Němec nám pak osobně představil svůj olej na sololitu s názvem „Červenobílý hranol“.

Kamil Lhoták během svého velmi plodného a bohatého života namaloval na 2 000 obrazů, zhruba 600 grafik, 18 000 ilustrací pro více než 500 knih a 10 000 kreseb. Jako tvůrce se rovněž podepsal pod dvacítku filmů, z nichž nejznámější je asi legendární Dědeček automobil. Za svůj první animovaný film Atom na rozcestí si dokonce z Benátek odvezl první cenu.

Kamil Lhoták byl nositelem významných ocenění, mezi nimi například Ceny Václava Hollara, titulu zasloužilý umělec a Ceny Johanna Gottfrieda Herdera. Život tohoto skvělého umělce a rodáka z pražských Holešovic byl dlouhá léta spojen s Prahou 1, kde se svými nejbližšími žil od roku 1962 v Rybné ulici, a to až do své smrti roku 1990.

Další informace: www.galerie1.cz a www.kamil-lhotak-1912.cz.