Slovanský ostrov v neděli patřil Miloši Formanovi, jeho filmům, fanouškům a přátelům. Příznivci tohoto světoznámého režiséra měli totiž vzácnou příležitost se alespoň symbolicky s ním rozloučit. Využili ji i Jiří Suchý, Jiří Bartoška, Eliška Balzerová, Jan Kraus a řada dalších známých i neznámých lidí.

 „Díky podpoře a laskavosti těch, kteří měli Miloše Formana či jeho filmy rádi, jsme se rozhodli uspořádat vzpomínkovou akci. Na Slovanském ostrově se tak v neděli mohl zastavit kdokoli, kdo chtěl zavzpomínat s námi,“ uvedl režisérův syn Petr Forman.

Akci podpořila i Městská část Praha 1. „Pro radnici Prahy 1 bylo ctí podpořit vzpomínku na tohoto jedinečného filmaře a poskytnout krásné prostory Žofína a Slovanského ostrova,“ prohlásil starosta Oldřich Lomecký.

Fanouškům Formanových filmů byly v neděli odpoledne k dispozici stany, kde se zdarma promítaly slavné snímky; v době naší návštěvy to byly Taking Off, Černý Petr a Valmont. O hudební program se postarali ZaTrestBAND Petra Píši, Pražské MTO Universal a vynikající Jiří Suchý, kterého neodradil ani déšť. K ochutnání byla i režisérova oblíbená jídla. K dispozici byla i speciální várka plzeňské dvanáctky. „Miloš Forman měl úžasný vztah k dobrým věcem. Já sám jsem věděl o třech – plzeňském pivu, šunce od kosti a dobrých doutnících,” vysvětlil sládek Václav Berka.

K jednomu z vrcholů programu pak patřil výkon švýcarského provazochodce Davida Dimitriho, jenž přešel nad hlavami užaslých návštěvníků.

Nápad na vzpomínkovou akci vznikl krátce po smrti Miloše Formana. Podle Petra Formana začalo chodit velké množství vzkazů od nejrůznějších lidí. Nejen od blízkých úspěšného režiséra, ale i od lidí v podstatě neznámých. „Nechtěli jsme, aby se jednalo o smutnou vzpomínku. Táta do poslední chvíle neztratil humor, byl neuvěřitelně vtipný i ve vysokém věku. Navíc nebyl sentimentální. My jsme si přáli, aby ten večer byl inspirovaný tím, jaký on byl,” popsal Petr Forman.

Režisér Miloš Forman se do dějin české kinematografie zapsal snímky Lásky jedné plavovlásky, Černý Petr a Hoří, má panenko. Největší slávy se mu ale dostalo po jeho odchodu do USA koncem 60. let. V zahraničí se proslavil zejména filmy Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus. Za své snímky získal dva Oscary, tři Zlaté glóby či francouzského Césara. Miloš Forman zemřel letos 13. dubna ve Spojených státech amerických. Bylo mu 86 let.