První středa v měsíci byla v Galerii 1 po prázdninové přestávce opět věnována pánům a jejich „Vostrýmu kafi“. Hostem byl také pán, navíc poměrně pevné tělesné konstituce – a aby ne, když se věnuje extrémnímu sportu: Jiří Vacík.

„´Vostrý kafe´ je pravidelné setkání pořádané Městskou částí Praha 1 pro naše pány v Galerii 1, a to každou první středu v měsíci. Vždy má nějakého zajímavého hosta, který vypráví o své práci, profesi, podnikání či koníčcích,“ vysvětlil radní Prahy 1 pro kulturu, sport a zahraniční vztahy Filip Kračman.

Tentokrát host „Vostrýho kafe“ přilákal dokonce i dámy a byl jím účastník extrémních překážkových závodů Jiří Vacík. „Jedná se o závody zpestřené umělými nebo přírodními překážkami, které se často běhají po skiareálech s velkým převýšením. Není to ale jen o běhu, ale také o plavání i brodění v řekách; plazíme se pod ostnatým drátem, přelézáme, visíme, ručkujeme, šplháme. Takže je to spíš takový vojenský dril než nějaký víkendový závod,“ popsal svůj poměrně náročný koníček Jiří Vacík, který se může pochlubit sedmým místem z mistrovství světa a o dvě příčky lepším umístěním na mistrovství Evropy.

A co Jiří Vacík radí případným zájemcům o tento extrémní sport? „Pokud se tomu chcete věnovat jako koníčku, tak stačí začít pravidelně cvičit a pořádně a pravidelně se hýbat. Pokud to ale chcete dělat na vyšší úrovni, musíte tomu obětovat jak celý pracovní život, tak i ten soukromý. Na to už hodina ve fitku nestačí,“ prozradil otevřeně Jiří Vacík, který zjevně zvolil ten vyšší „level“.

Další „Vostrý kafe“ se uskuteční 3. října od 19 hodin. Více informací se dozvíte na e-mailu: marie.hrabovska@praha1.cz.