Bývalá televizní a rozhlasová hlasatelka a moderátorka Kamila Moučková převzala na Staroměstské radnici „Čestné občanství Městské části Praha 1“. Slavnosti vedené starostou Prahy 1 Pavlem Čižinským se kromě představitelů radnice zúčastnila řada osobností kultury, žurnalistiky i politiky.

„Tak tady jsem čtyři roky oddávala,“ prohlásila s úsměvem při příchodu do sálu vitální dáma, která už za druhé světové války hrála ochotnické divadlo a které byste její úctyhodný věk rozhodně nehádali. Paní Kamila Moučková byla totiž na počátku 90. let zvolena zastupitelkou Prahy 1 a jednou z jejích milých povinností bylo právě vedení svatebních obřadů na Staroměstské radnici.

Ale teď zpátky do mládí. Po válce Kamila Moučková nastoupila nejdříve do divadla v Teplicích a poté do Horáckého divadla v Jihlavě. Od roku 1949 do roku 1956 pracovala v Československém rozhlase, odkud přešla do Československé televize. Byla první hlasatelkou nově vzniklých Televizních novin, které se na obrazovkách poprvé objevily na Nový rok 1957.

„Zlomem v jejím životě byla samozřejmě okupace Československa vojsky Varšavského paktu, kdy si svými statečnými postoji, svojí nebojácností a bojem za pravduvysloužila nenávist okupantů, kteří ji hned 21. srpna 1968 odvlekli ze studia. Okamžitě se ale zapojila do tajného protiokupačního vysílání z protiatomového krytu v Tesle Hloubětín,“ popsal starosta Prahy 1 Pavel Čižinský ve svém slavnostním projevu.

Den zvolení Gustáva Husáka prvním tajemníkem ÚV KSČ byl pak jejím posledním dnem v televizi a „znormalizovaný“ komunistický režim ji z Československé televize vyhnal. S velkými problémy poté mohla pracovat alespoň jako kantýnská, uklízečka, prodavačka nebo lepička papírových pytlíků. Komunisté pronásledovali ji i její děti a nejbližší. V roce 1977 se navíc stala jednou z prvních signatářek Charty 77.

Vytoužená změna přišla po sametové revoluci a v roce 1990 se Kamila Moučková vrátila do televize. Spolupracovala ale s řadou dalších médií, včetně Rádia Svobodná Evropa. Zapojila se rovněž do politiky.

Je nositelkou Ceny Arnošta Lustiga, prezidentské Medaile Za zásluhy a obdržela také Čestné občanství hl. m. Prahy. A od nynějška je rovněž čerstvou nositelkou Čestného občanství Městské části Praha 1.

„Moc vám všem děkuji. Za toto ocenění, za vaši přízeň i za to, že jste sem na radnici přišli,“ prohlásila Kamila Moučková, jež podle svých slov drží palce mladé generaci a věří, že právě dnešní mladí zajistí naší zemi lepší budoucnost.

Gratulujeme!