Dům v Truhlářské 8 je nemovitou památkou, která během citlivé rekonstrukce pod dohledem památkářů postupně odhaluje svoji minulost. Radní Prahy 1 se v úterý 28. dubna na místě přesvědčili, jak práce na budově pokračují. Podle místostarostky pro školství Evy Špačkové by měl v objektu sídlit Dům dětí a mládeže, který Praha 1 jako jediná velká městská část dosud nemá.

Tento historický dům byl dlouhá léta zanedbávaný, proto musel projít kompletní rekonstrukcí a jeho plánované využívání dětmi a mládeží mu vdechne nový život a energii,“ uvedla místostarostka Eva Špačková, která zároveň dodala: „Obnovila jsem činnost odborné skupiny pro detailní přípravu využití domu, která fungovala již v minulém volebním období. Jednou z navrhovaných oblastí by mohlo být využití domu také pro aktivity seniorů a rodin s malými dětmi.“

Původně gotický dům byl během své dlouhé historie několikrát přestavován. K zásadní přestavbě pak došlo na konci 18. století, kdy ho zakoupila evangelická církev. Ta dosavadní taneční sál v prvním patře přestavěla na modlitebnu až pro 300 osob, ve zbytku domu se bydlelo. Na počátku 20. století církev dům prodala a modlitebna byla rozdělena na byty.

Dům si tuto rekonstrukci zasloužil. Je to takové muzeum architektonických slohů. Nachází se v něm nádherný krov, který připomíná ten v Malostranské besedě a který bude po rekonstrukci viditelný. Navíc v domě byla po vydání Tolerančního patentu největší evangelická modlitebna v českých zemích, v níž se doteď dochovaly pozůstatky vzácných maleb, a v tehdejším bytě faráře byly dokonce objeveny ještě hodnotnější malby. Nedávno se také na fasádě objevila malba madony,“ popsal architekt Jan Karásek a dodal: „Celá rekonstrukce zkrátka čistí dům do původní podoby.“

Velkou otázkou bylo, jak v takto historicky hodnotném domě zajistit bezbariérovost. Proto je ve dvoře objektu budována věž s výtahem a lávkami do jednotlivých pater, aby se návštěvníci a uživatelé objektu mohli pohodlně dostat do všech prostor.