Už začátkem března, tedy ještě před vyhlášením nouzového stavu, svolal starosta Petr Hejma jako reakci na výskyt nového typu koronaviru SARS-Cov-2 na území naší republiky krizový štáb Prahy 1. Štáb už tak dva měsíce řídí preventivní opatření proti nákaze ve veřejném prostoru i v budovách, včetně domů s pečovatelskou službou, školských zařízení, nemocnice na Františku anebo Úřadu MČ Praha 1, tedy prostorů se zvýšeným výskytem občanů i ohrožených skupin obyvatel.

Krizový štáb Prahy 1 pod vedením starosty řídí jednotlivé aktivity i jejich materiální zabezpečení a zároveň rozhoduje o zajištění ochranných pomůcek a prostředků (např. roušek, dezinfekčních roztoků a gelů, nejrůznějších zařízení, vybavení apod.) pro občany, ohrožené skupiny a organizace. Členy štábu jsou představitelé Rady MČ Praha 1 a Úřadu MČ Praha 1, Policie ČR, Městské policie Praha, Hasičského záchranného sboru hl. m. Prahy, Jednotky Sboru dobrovolných hasičů Praha 1, nemocnice na Františku, Střediska sociálních služeb Praha 1 a dalších organizací.

„Včasné zahájení práce Krizového štábu Prahy 1 a odborná fundovanost jeho členů nám pomohly předejít značným problémům, připravit se na šíření nákazy, ušetřit velké množství finančních prostředků a především ochránit všechny pracovníky v první linii,“ vysvětlil starosta Petr Hejma.