Vzpomínkou na doby dávno minulé, kdy informace o počasí nebyly každodenní a poměrně snadno dostupnou samozřejmostí, představují meteorologické sloupky. Dva z desítek, které byly rozeseté po celé republice, se dodnes dochovaly mj. i v Praze. Kamenné sloupky zřejmě z roku 1914, které sloužily k informování o tlaku a teplotě vzduchu a udávaly také přesný čas, se dochovaly do dnešní doby před vchodem do hlavní budovy Masarykova nádraží a v Dejvicích, na rohu Vítězného náměstí s ulicí Buzulucká.

Zatímco druhý sloupek byl již úspěšně rekonstruován, oprava toho na Praze 1 právě odstartovala. Na řešení obnovy se podílí kromě iniciátora celé akce Czech National Trustu (CNT) a Českého hydrometeorologického ústavu také Magistrát hl. m. Prahy, jenž zajišťuje stavební rekonstrukci, a firma Penta Investments, která sponzoruje vyhotovení replik meteorologických přístrojů.

„Takové aktivity podporujeme. Postupem času se z meteosloupku stala věc, o které nikdo nevěděl, k čemu slouží a vypadal jako zbytečný kus zapomenuté architektury. Velmi jsem uvítal iniciativu obnovit ho a vrátit mu jeho podobu. Bude znovu ukazovat aktuální meteorologické údaje a oproti minulým funkcím měření teploty, vlhkosti, tlaku a přesného času bude navíc řídit přilehlou křižovatku a osvětlení. Nejzazší lhůta dokončení je konec roku, ale doufáme, že to bude dřív,“ řekl k oživení meteosloupku starosta Prahy 1 Petr Hejma.

„Nevíme přesně, z jakého roku sloupek pochází, odhadujeme podle některých nálezů v časopisech – konkrétně v Pestrém světu, že z roku 1914. Nevíme ani, kolik podobných zařízení v Praze bylo. Jeden sloupek se ale nacházel před automatem Koruna na Václavském náměstí, další stál na Staroměstském náměstí, jiný na Karlově náměstí a další v Praze 6. Jeden sloupek je umístěn v soukromé sochařské zahradě pod Nuselským mostem,“ uvedla ředitelka CNT Eva Heyd. 

Czech National Trust je česká organizace, která vznikla před pěti lety. Smyslem činnosti národních trustů po celém světě je záchrana kulturního a přírodního dědictví pro příští generace prostřednictvím péče o objekty ve vlastním nebo svěřeném majetku, spolupráce s vlastníky, dobrovolníky, neziskovými a státními organizacemi. Tato myšlenka vznikla v Anglii, kde jsou i kořeny české organizace.

CNT se v hlavním městě opírá o skupinu dobrovolníků, která se soustředí na záchranu kulturního dědictví. Její členové plánují celou řadu významných aktivit. Jednou z nich je řada projektů, které se zabývají opravou a rekonstrukcí drobných uličních architektonických prvků, náhradou některých zmizelých sochařských objektů a rekultivací částí uličního prostoru. Kurátorem skupiny projektů je architekt a historik umění Zdeněk Lukeš.

Zdroj informací o CNT: czechnationaltrust.org