V pondělí 13. července byl v Loretánské zahradě slavnostně zahájen první turnus příměstského tábora dobrovolných hasičů. Devátý ročník akce pořádané Sborem dobrovolných hasičů Praha 1 umožní dětem utužit přátelství i charakter, nabrat nové znalosti a strávit prázdniny aktivním způsobem.

Když zvon odbil devátou hodinu ranní, přivítal všechny v areálu místostarosta sboru Filip Dvořák. „Doufám, že nám vyjde počasí, a že spolu tento týden strávíme příjemný výcvik,“ řekl Dvořák. „Hasiči z Prahy 1 umí zasahovat nejen při požáru, ale i při speciálních událostech. Tomu odpovídá i to, s čím se zde děti setkají.“

Letos k těmto speciálním událostem patřil i zákeřný COVID-19. Místní dobrovolní hasiči se do prací na potlačení pandemie významně zapojili, za což jim přítomný starosta Prahy 1 Petr Hejma vyjádřil své uznání: „Naše jednotka sboru dobrovolných hasičů prokázala při ochraně před virem neuvěřitelnou aktivitu. Neustále byli v akci, neustále dezinfikovali a pomáhali. Je to za námi, a teď vás čeká úžasný tábor, tak vám přeji, aby se vydařil. Jsme pyšní na vaši jednotku i na vás.“

Program dvou turnusů o 50 účastnících je již tradičně pestrý a rozvíjí teoretické i praktické schopnosti. Děti například získají nezbytné základy o hasičských postupech, poobědvají s Hradní stráží a vyzkouší si práci s vodní nádrží, která je součástí pražského systému hasební vody. Dozví se také o protipovodňových aktivitách, jež jsou u břehů Vltavy tak potřebné. „Při ochraně vůči povodním je pro nás sbor velkou jistotou. Díky dobrovolným hasičům máme klidné spaní my všichni,“ uvedl místostarosta Prahy 1 Petr Burgr.

Organizátoři počítají i s nováčky a různou úrovní fyzické vyspělosti, která je zohledněna při rozřazení do táborových týmů. Malí hasiči se tak nemusí bát, že by ostatním dětem nestačili. „Tady za mnou stojí správná parta, která vás ty základní věci naučí. Odteď jsme všichni hasiči,“ řekl na závěr velitel jednotky Zdeněk Čihák, a sborovým pozdravem „Ohni zmar!“ odstartoval první turnus. Padesátce táborníků přitom přihlížela podobně početná skupinka návštěvníků s dalšími dětmi. Věříme, že se jim akce líbila, a že i ony jednoho dne stanou na hasičském nástupu.

Nesmíme zapomenout na spřátelené instituce, jež svou přízní a podporou přispěly k uskutečnění této události. Patří k nim Hlavní město Praha, Městská část Praha 1, Nadace ČEZ, Spolek Prevence dětem, Nadace Pražské děti, Hradní stráž, Hasičský záchranný sbor ČR, Hasičský útvar ochrany Pražského Hradu, Správa služeb hlavního města Prahy, Městská policie Praha a společnost Nespresso. Věříme, že tábor splní očekávání jejich, rodičů a především dětí, které teď čekají dny plné dobrodružství.