Útulný podnik skrytý v útrobách slavné pasáže U Nováků, to je knihkupectví s kavárnou a minigalerií ŘEHOŘ SAMSA. Od roku 1992 tu kromě nabídky zajímavých knižních titulů podávají dobrou kávu, skvělá vína a také točené pivo.

Pro věrné návštěvníky navíc pořádají autogramiády, autorská čtení, výstavy, filmová představení a hudební vystoupení. Před karanténou v rámci festivalu hudebního divadla OPERA 2020 uvedli dokonce operu Hra o malinu. Diváci seděli v pasáži a za výkladem kavárny hráli a zpívali operní pěvci.

Pokud sem náhodou zavítáte sami, majitelé Filip Písařovic a Radek Kraus si s vámi rádi popovídají a poradí s tituly ke čtení. „Čtenářům doporučuji notoricky známou knihu Franze Kafky: Proměna. Rád se k ní vracím a rád ji prodávám. Odkazuje se k ní ostatně i název našeho podniku. Máme i velký výběr dětských knih a různých uměleckých publikací. Nyní připravujeme autorský večer Betyny Landovské o její knize Nikdy není pozdě na šťastné dětství. Titul je to velmi žádaný a vyhledávaný. Dále se mohou naši věrní těšit na Vítka Kremličku. Více informací bude na našem Facebooku,“ popisuje Písařovic.

V době karantény, když měli zavřeno, tu nezaháleli, ale renovovali interiér. Například toaleta je nově vyzdobena uměleckou mozaikou Pavla Růta, stěžejního grafika vydavatelství ARGO, který si mozaiku sám navrhl a sám ji také vytvořil.

Na jaře měla v knihkupectví proběhnout rovněž výstava plakátů Střední školy designu, umění, knižní kultury a ekonomiky Náhorní v Praze 8. Až se studenti rozhýbají a budou zase tvořit, jejich díla zde rádi představí.

„Těší nás, že zájem o knihy nepolevil. Děkujeme všem zákazníkům, kteří nám zůstali věrní. Vyjadřovali to během karantény různými způsoby od morální podpory po finanční podporu,“ dodává Písařovic, který na chod podniku je dnes víceméně sám. Jeho společník má natolik rád tvorbu Karla Klostermanna a Šumavu, že se tam nakonec odstěhoval.