Nevelká gotická stavba uprostřed domů z 19. století s neskutečně bohatou historií, ale i budoucností v podobě nově příchozích – t /o je kostel sv. Vojtěcha na Novém Městě, který má mnoho specifik. Není to jen plastika Panny Marie Zderazské, patronky rodin, ale jsou to také dvoje varhany (jedny romantické, druhé barokní), nově rozvíjená a obnovovaná hudební tradice i to, že je možné sem během dne přijít, v klidu se pomodlit nebo jen tak se zastavit dál od v ruchu velkoměsta a zapálit svíčku.

To vše charakterizuje zdejší společenství farníků v čele s farářem P. Benediktem Hudemou. „Farníci tvoří různorodou komunitu převážně mladých lidí a rodin s dětmi, kteří jsou tady ´doma´. Téměř všechny znám osobně, společně pečujeme o kostel i přilehlou faru a zahradu, jezdíme na společné dovolené, tábory a zároveň se snažíme, aby fara byla stále otevřená pro různé aktivity,“ vypočítává pan farář.

Farníků, kteří se aktivně podílejí na životě farnosti je zhruba šedesát, těch, kteří tvoří širší okruh, může být dokonce několik stovek. „Máme několik varhaníků a varhanic, dva skvělé kostelníky, dobrou partu ministrantů a zpěváků, zvoníky, chorální scholu, celou řadu mladých lidí ochotných pracovat pro kostel i druhé. Farnost má jistého ´genia loci´ a bohatou historii, na niž může navazovat,“ dodává P. Benedikt Hudema.

Když se podíváme do historie, zjistíme, že zdejšími členy byli hudební skladatel Josef Foerster starší, jeho syn Josef Bohuslav Foerster a dále druhý syn, výtvarník a obnovitel mozaikářské tradice Viktor Foerster. Nemůžeme pochopitelně opominout věhlasného Antonína Dvořáka, který byl u sv. Vojtěcha tři roky varhaníkem.

Ale zpět do současnosti. Jak prožívají farníci advent? „Advent je snad nejpoetičtější doba. S nadějí čekáme na příchod Ježíše Krista. Nedokážu si představit tuto dobu bez rorátů (ranní mše sv. ke cti Panny Marie s typickými českými zpěvy – pozn. red.), které máme ve všední dny v 6 hodin ráno, ve ztemnělém kostele, jen za svitu svíček. Nejtěžší je zastavit se a vnímat krásný adventní čas. Snažím se také trochu dát dohromady svoje nitro, vymést, co tam nepatří, a tak říkaje uklidit nejen pokoj a faru, ale i svoji duši. Leckdy zjišťuji, co je tam za nepořádek a pak tam není místo pro to podstatné.“

A jak u sv. Vojtěcha proběhne letošní Štědrý večer? „Zatím to vypadá, že bude v 15 hodin česká mše svatá pro rodiny s dětmi a půlnoční latinská, o kterou mě už několik let prosí naši mladší ministranti. Koledy ale nebudou chybět. Snad budou omezení o Vánocích menší, aby mohli dorazit všichni ti, kdo chtějí. Přímo u vchodu vystavíme jesličky, během dne lze přijít po celou dobu svátků vánočních. Po domluvě je možné absolvovat prohlídku kostela nebo Foersterova sálu,“ říká na závěr P. Benedikt Hudema.