Zveme vás na slavnostní odhalení dřevěné vyřezávané lavičky Jaroslava Foglara, a to ve středu 16. prosince od 15 hodin na dětském hřišti v ulici Za Haštalem.

Skautská nadace Jaroslava Foglara přišla s myšlenkou instalace laviček Jaroslava Foglara v různých částech Prahy. Jednotlivé lavičky jsou připravovány k novým vydáním Foglarových románů. První byla instalována v roce 2018 na dětském hřišti v Riegrových sadech k románu Hoši od Bobří řeky. Následovaly lavičky k románům Chata v Jezerní kotlině v Havlíčkových sadech a Boj o první místo ve Stromovce.

Lavička Jaroslava Foglara v Praze 1 je věnována románu Záhada hlavolamu. Lokalita Starého Města byla vybrána proto, že se spisovatel prostředím křivolakých uliček a zákoutí inspiroval k vytvoření literární podoby tajuplných Stínadel. Jeho dílo už v této části Prahy 1 připomíná od roku 2006 i název ulice Ve Stínadlech, spojující Haštalské náměstí s ulicí U Obecního dvora. Příznivci Foglarova díla si navíc připomínají 80 let od vydání Záhady hlavolamu.

Lavičky jsou z tvrdého dubového dřeva s opěradly vyzdobenými motivy příběhů jednotlivých knih. Autorem je řezbář Stanislav Pokorný.

Slavnostního odhalení lavičky se zúčastní starosta Prahy 1 Petr Hejma, místostarostka Eva Špačková, vůdce oldskautského klubu Jestřábi Slavomil Janov a další.