Jedenáctý ročník soutěže o nejlepší fotografie pořízené na Václavském náměstí a v ulici Na Příkopě už zná své vítěze. Ceremoniál se odehrál v úzkém kruhu výherců, jejich rodinných příslušníků a přátel uprostřed samotného náměstí. Výherci v různých kategoriích si odnesli hodnotné ceny. Fotosoutěž a výstava, kterou organizuje Sdružení Nového Města pražského, probíhá již tradičně za podpory Městské části Praha 1.

Václavák, místo, kde se denně pohybují davy lidí. Místo, které vzbuzuje nepochybně řadu emocí. A přesně to byl i úkol pro profesionální i amatérské fotografy – zachytit ve svém snímku moment, který zapůsobí na naše city, ale nemusí to vždy být jen emoce pozitivní. Cílem tohoto projektu totiž není pouze vyhlásit nejlepší snímek, ale upozornit i na problémy místa, kde se psala historie naší země.

Ostatně vítězný snímek hlavní kategorie právě na jeden z nešvarů upozorňuje. Fotografovi Tomáši Řechtáčkovi se podařilo zachytit moment, který se na Václavském náměstí objevuje každý rok během novoročních oslav. Spousta ohně, výbuchů a do toho zasahující členové záchranných sborů. Svou fotografii doplnil těmito slovy: „Nejenom pražské Václavské náměstí o této noci připomíná válečnou zónu. Pod shovívavým dohledem integrovaného záchranného systému se na náměstí kumulují tisíce lidí všech národností, aby v třaskavě ohlušující atmosféře oslavili příchod Nového roku.“

Naopak druhé místo v hlavní kategorii obsadil snímek, který vám vyvolá úsměv na tváři. Fotografie zachycuje muže provádějícího údržbu sochy sv. Václava. Autor Bedřich Sebera ji poté doplnil o přiléhavý název Ve službách sv. Václava.

Mimo hlavní kategorii proběhlo vyhlášení výherců, které vybrali samotní partneři soutěže. Mezi tyto partnery patřila například společnost CEWE ale i hračkářství Hamleys, obchody s oděvy Van Graaf a Urban Store či Hotel Jalta. Například společnosti Hamleys se nejvíce líbil snímek malého Kryštofa v kategorii dětí ve věku 7-11, který se nyní může těšit z voucheru v hodnotě 10 000,- do zmíněného hračkářství.

Když už jsme se zmínili o jedné z hodnotných cen, které výherci obdrželi, určitě vás zajímá, jakou odměnu si odnesl Tomáš Řechtáček, vítěz hlavní kategorie. Ten si užije luxusní pobyt v hotelu Bellevue ve Vídni na dvě noci s neomezenou konzumací ve vlakovém jídelním voze během cesty! Vítězovi k výhře gratulujeme a věříme, že se bude do rakouského hlavního města moci podívat, co nejdříve.

Naše gratulace samozřejmě směřují ke všem účastníkům soutěže a věříme, že se jejich počet v následujících ročnících bude jen rozšiřovat, protože Václavské náměstí vzbuzovat emoce nikdy nepřestane. Věříme, že převládat budou emoce pozitivní.