Předvánoční koncert pro seniory uspořádala Městská část Praha 1 v Domě s pečovatelskou službou v Týnské ulici. Ten rozezněla série vánočních koled v podání Podřipského žesťového kvintetu. Sváteční melodie tradičních vánočních koled jako Narodil se Kristus Pán, Tichá noc nebo Rolničky tak vykouzlily úsměvy ve tvářích všech seniorů.

Celý koncert navíc proběhl s ohledem na bezpečnostní opatření proti šíření epidemie na dvoře domu a většina diváků jej tak nadšeně sledovala z bezpečné vzdálenosti z oken svých pokojů. „Je to bohužel letos jen náhrada toho pestrého programu, který máme každoročně připravený pro seniory. Tento žesťový kvintet nám tady hraje jako vzpomínka na to, že každý rok pořádáme štědrovečerní oběd v Malostranské besedě pro ty seniory, kteří jsou v podstatě sami,“ řekl Petr Burgr, místostarosta MČ Praha 1, který přišel seniorům popřát příjemné prožití vánočních svátků.

Koncert tak byl příjemným zpestřením předvánočního času pro mnoho seniorů, z nichž se někteří neubránili slzám dojetí. „My jsme nadšení, protože se letos kvůli epidemii a souvisejícím opatřením nemohly konat tradiční předvánoční besídky,“ ocenila program Helena Čelišová, ředitelka Střediska sociálních služeb MČ Praha 1. Zároveň připomenula, že osamělí senioři dostali rovněž dárky od Střediska sociálních služeb a krásná vánoční přání od dětí ze škol a školek Prahy 1. Středisko má také v plánu uskutečnit tradiční předvánoční oběd pro seniory, i když letos pouze formou rozvozů.

„Chtěla bych také popřát příjemné svátky a hodně zdraví a lásky všem mým spolupracovníkům, kteří odvádějí opravdu neuvěřitelný kus práce, ale i všem seniorům na Praze 1,“ ocenila Helena Čelišová své spolupracovníky a popřála krásné prožití Vánoc seniorům i všem lidem na této planetě. „Hodně se přeje zdraví, je to velice důležitá věc, ale v tom věku, kdy má člověk za sebou nějaká léta, je také velmi důležité, aby nebyl sám. Přál bych jim, aby byla kolem jejich rodina, a když ne rodina, tak sousedé a když nepomohou sousedé, tak aby pomohla radnice Prahy 1,“ řekl Petr Burgr.