Praha 1 poskytne dar nemocnici Milosrdných sester

Radní Prahy 1 dnes odsouhlasili poskytnutí daru Nemocnici Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze 1. O poskytnutí daru ve výši 600 000 korun bylo rozhodnuto již minulý týden na Zastupitelstvu Prahy 1. Finanční prostředky budou použity na rekonstrukci a vybavení kyslíkové stanice.

Finance na obnovu památek za území Prahy 1

Radnice Prahy 1 by měla z dotačního programu Ministerstva kultury ČR s názvem „Program regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón“ letos obdržet příspěvek ve výši 1,8 milionu korun. Praha 1 se navíc stala vítězem krajského kola soutěže Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace MPR a MPZ za rok 2020, a náleží jí tak výhra ve výši 100 000 korun.

Finanční prostředky z programu budou využity pro obnovu dvou objektů, které jsou ve správě Městské části Praha 1, a jednoho objektu ve vlastnictví Kolegiátní kapituly Všech svatých na hradě Pražském. Na rekonstrukci maleb v Truhlářské 8 a na rekonstrukci budovy ve Vojtěšské 216/13 půjde celkem 1,7 milionu korun. Zbylých 200 000 korun bude využito na restaurování interiéru kostela Všech svatých na náměstí U sv. Jiří.

Pokud se chcete dozvědět více o budově ve Vojtěšské, můžete zhlédnout video na našem Youtube.

Praha 1 odsouhlasila podání žádosti do Operačního programu Praha – Pól růstu ČR

Rada MČ Praha 1 schválila vypracování studie proveditelnosti a podání žádosti o podporu projektu z Operačního programu Praha – Pól růstu ČR, výzva č. 60 – Inovační poptávka veřejného sektoru IV. Název projektu: Řešení optimalizace dopravní obslužnosti centra hlavního města Prahy.

Cílem projektu je efektivní řešení dlouhodobého problému se zásobováním obchodů a služeb v centru hlavního města, s nárůstem dopravy, neoprávněným parkováním mimo zásobovací místa a naopak neoprávněným parkováním na vyhrazených místech pro zásobování. Stejně tak je nutné pasportizovat a vyhodnotit počet zásobovacích míst podle nových metrik včetně jejich rozmístění.

Do projektu budou zapojeni odborníci, kteří pomohou nalézt zcela nový model způsobu zásobování s pozitivním vlivem na dopravu, životní prostředí a život obyvatel v centru, využitelný jak v Praze 1, tak i v dalších městských částech.

Předpokládaná doba realizace projektu je do konce roku 2023. Výše požadované podpory by měla být do 20 mil. korun. Spoluúčast žadatele je 10 %.