Na minulý týden ředitelky a ředitelé školních jídelen při našich základních školách připravili všem strávníkům týdenní překvapení. Na jídelníčku byla po celý týden mezinárodní kuchyně. Každé denní menu obsahovalo dvě až tři typická jídla většinou oblíbených, ale i méně známých a exotických zemí podle přání žáků nebo zadání šéfů kuchyně.

Není úplně jednoduché odbočit z každodenního nastavení, když denně máte co dělat, abyste před jedenáctou hodinou otevírali bránu jídelen, kde musí být vše perfektně připraveno… Ale proč si trochu neztížit život o kreativitu a neudělat radost malým a mladým strávníkům a potažmo sobě odbočením ze stereotypu?
Povedlo se to všude na výbornou! Na vlastní oči i chuťové pohárky se přesvědčil při své Tour de Prague školní jídelny na Praze 1 místostarosta David Bodeček.

„Já jsem doslova nadšen! Prostředí, které zve dnes na školní oběd je už hodně jiné oproti mému mládí a jídla jsou výborná a lákavá. Chválím nasazení celých kolektivů a v tomto případě musím zmínit, že ke škole prostě školní kuchyně patří a bez ní by byla poloviční. Kuchaři a pomocníci v čele s vedením kuchyně nejsou jen součást, ale jsou páteří celého školního organismu“ dodal David Bodeček.

V našem obrázkovém kaleidoskopu si můžete prohlédnout krásy kuchyně ve Zlatnické, v Dušní, v Jindřišské a ve Vodičkové ulici. Některá jejich menu mohla soutěžit se sousedními restauracemi, to si pište! Ve školní jídelně na Uhelném trhu a v Dražického udělaly děti výzdobu z vlajek zemí, ze kterých se ten den jídlo ochutnávalo. V jídelně Zlatnická vařil pro děti slavný šéfkuchař italské restaurace L´Osteria  Michal Knápek. A ani jídelny ve Vojtěšské nebo v Karmelitské nezůstaly pozadu. No nedali byste si třeba slovenskou kapustnici? Wiener Schnitzel? Žabí stehýnka na česneku se salátkem? Germknödel? Polévku Minestrone nebo Köttbullar Med Potatis Och Tranbär?