Nejpopulárnější český nápoj našel domov u Malostranského náměstí. Řemeslný „Pivovar Mikuláš“ v Karmelitské 25 už řadu měsíců dělá radost všem milovníkům piva. Tradiční i moderní typy zlatavého moku si zde vychutnáte v kombinaci se skvělým jídlem a parádní atmosférou historického centra Prahy. Tak co? Máte už chuť na „jedno“ orosené?


Před dvěma lety Miloslav Fučík provozovatel Masného krámu podlehl fatálním výzvám a založil Pivovar Mikuláš. Sousedé a zarytí malostraňáci si stěžovali, že Malá Strana nemá žádný vlastní pivovar. Syn navíc začal studovat pivovarnický obor a v bezprostřední blízkosti se objevil prázdný prostor magistrátu hlavního města Praha. Věci se sešly krásně najednou a vznikl jediný pivovar na Malé Straně.

Řemeslný „Pivovar Mikuláš“ se orientuje hlavně na místní, kteří preferují klasická piva. Hlavní hvězdou je světlý ležák plzeňského typu „Slavovar“ pojmenovaný po synovi majitele a budoucím sládkovi, který zde pod dohledem vrchního sládka vaří piva. Jedná se o pivo, které vzniká z těch nejlepších českých surovin, jako jsou žatecké chmely a kounický slad. Oproti Plzeňskému Prazdroji se vyznačuje větší hořkostí. Tento tradiční ležák zraje v místních sklepech minimálně 5 týdnů.

Ze spodně kvašených piv zde můžete ochutnat také polotmavý Krachel inspirovaný Bavorskem. Pro milovníky Irska zde vyrábí také stout Du-Grian. V neposlední řadě musíme také zmínit zástupce čím dál více populárnějších svrchně kvašených piv, kterým je čtrnáctistupňová IPA Weallian. Všechny druhy piva si dáte pouze tady a každé z druhů piv má svůj příběh. Nikde jinde tato piva nenajdete.K pivu patří i dobré jídlo a zde se snaží nabídnout hlavně pivní speciality (talián, pivní sýr) a další dobroty ze spřízněného řeznictví Masného Krámu.

Být štamgastem v Pivovaru Mikuláš se určitě vyplatí. Pro pivní experty je tu dokonce i možnost prohlídky pivovaru s výkladem a ochutnávkou. Stačí se domluvit. Ať už sem vyrazíte posedět, nebo poznat výrobu piva, nebudete litovat!