Krém z červené čočky. Treska v tempuře se zeleninovou omáčkou a rýží. Špagety s belugou a čedarem. Květákové placičky s omáčkou z kurkumy. Mrkvovník s mangovou pěnou. Nabídka školní jídelny na Dražického náměstí byla ve středu 26. února hodně netradiční. Důvod? Zkoušeli tu vařit v souladu s novelou vyhlášky o školním stravování, která má začít platit od letošního září.

„Nová celostátní vyhláška o školním stravování radikálně mění poměry surovin používaných ve školních jídelnách. Normativně určuje množství konkrétních surovin, které se mají spotřebovávat pro zdravou výživu dětí,“ vysvětluje ředitelka školní jídelny Renáta Břecková s tím, že pokud bude novela přijata v navrhované podobě, budou kuchaři muset velmi výrazně šetřit s masem či cukry a v mnohem větší míře, než dosud, pracovat se sojou, tempehem, luštěnininami, pohankou, jáhly… „Bude nás to nutit hrozně moc měnit všechny zajeté koleje. Každý náš kuchař vaří skvěle, ale vaří to, co umí a léta zná. Teď po nich budeme chtít něco úplně nového,“ konstatuje Renáta Břecková, která kromě jídelny na Dražického náměstí šéfuje ještě dalším dvěma – na Uhelném trhu a v Dušní. Dohromady »její« kuchaři a kuchařky strávníkům, a nejen těm školou povinným, nabízejí přibližně osmnáctset jídel denně. „Ideální by bylo, aby s novou vyhláškou vyšla i kniha receptur, co a jak se má vařit. To se ale určitě nestane, takže se na chystanou změnu začínáme připravovat sami,“ dodává ředitelka.
Proto také vymysleli a na 26. 2. naplánovali akci Vaříme zdravě s šéfkuchařem z Orkla Foods Česko a Slovensko. „Děti na jídla, která se budou vařit podle nového spotřebního koše, z domova většinou zvyklé nejsou a školním obědem je nepřenaučíte. Protože to budou mít kuchaři a kuchařky ve školních jídelnách těžké, chceme jim pomoci vařit tak, aby zdravá jídla vyžadovaná novou vyhláškou dětem také chutnala,“ říká zmiňovaný »šéfkuchař z Orkla Foods Česko a Slovensko« David Wisnowski, autor v úvodu článku zmiňovaného jídelníčku. A chutnala? „Ano – podle paní ředitelky bylo tentokrát zbytků výrazně méně, než v jiných dnech. Otázka ale je, zda by to tak bylo, kdyby podobná jídla byla v nabídce ne jeden, ale pět dnů do týdne. V každém případě mne potěšilo, že někteří z jedlíků přišli poděkovat, pochválit, nebo si i přidat,“ doplňuje s tím, že největší zájem byl o špagety s rajčatovou omáčkou, belugou a čedarem. Což ostatně potvrdil i malý »průzkum« mezi právě se stravujícími studenty Malostranského gymnázia – pochvalovala si je Eliška i Matouš. Dokonale »vypucovaný« byl také talíř Aničky, která si objednala květákové placičky s omáčkou z kurkumy a bramborovou kaší. „Nejlepší byl ovšem dezert. Máta, kterou byl ozdobený, představovala naprosto dokonalou třešničku na dortu,“ uzavřela minianketu Anežka.
Zájem o koncept zdravého stravování ve školních jídelnách, který v reakci na chystanou vyhlášku připravila firma Orkla Foods Česko a Slovensko, je podle její marketingové manažerky Kateřiny Tlusté velký: „Poptávka po akcích podobných té dnešní je obrovský, šéfkuchaře máme jen jednoho, takže všechny zájemce určitě uspokojit nedokážeme. Ale budeme se účastnit různých konferencí o stravování a chystáme také kurzy vaření, kde se budou moci vedoucí jídelen s našimi koncepty a recepty seznámit.“









